burn out

Burn out Epidemie

We leven in een burn out epidemie. Het CBS schat dat in Nederland ongeveer een miljoen mensen klachten van overspannenheid hebben: één op de zeven werkenden. Een werknemer met een burn-out blijft gemiddeld 242 dagen thuisFlink langer dan het jaarlijkse griepje dus, en dan moet de reïntegratie nog beginnen. De kosten voor de maatschappij lopen in de miljarden. Schokkende cijfers die vele levens treffen – en toch rennen we maar door.

Bij dergelijke klachten heb je lichamelijke en psychische klachten. Gevoelens van vermoeidheid en uitputting staan sterk op de voorgrond. De klachten die je ervaart beperken je in je dagelijks functioneren: op je werk, thuis en/of in je sociale leven. Er is vaak sprake van lichamelijke klachten als, extreme vermoeidheid, slaapproblemen en hoofdpijn. Daarnaast zijn er ook tal van psychische klachten als, moeite met ontspannen, somberheid, schuldgevoelens en het gevoel niet meer te kunnen genieten van dingen.

 

 

 

 

Er gebeurt bij een depressie van alles in je hoofd.
Neurobioloog Brankele Frank, zelf ook slachtoffer van een burn-out, legt in Vrij Nederland uit.

 

Burn-out of depressie?
Mensen met een burn-out hebben veel klachten die ook voorkomen bij een depressie. Zo zijn ze vaak somber en lusteloos. Ze kunnen ook last hebben van schuldgevoelens, net als mensen met een depressie. Daardoor zijn een depressie en een burnout soms moeilijk van elkaar te onderscheiden. Het verschil is dat een burnout het gevolg is van langdurige overbelasting, terwijl een depressie ook kan ontstaan zonder dat er sprake is van overbelasting. Verder speelt aanleg bij het ontstaan van een depressie een grotere rol dan bij burn-out.