Joodse roots roze achtergrond

gezicht yvette de beer

Interview

In 2010 is er een interview met mij verschenen in het  het Nieuw Israelitisch Weekblad waarin onder andere mijn Joodse roots en roze achtergrond belicht worden. Hoewel het alweer een aantal jaar geleden is, is het nog steeds relevant voor mij als persoon, de keuzes die ik heb gemaakt en waar ik vandaan kom.

Ik ga daarin in op mijn eerste baan en hoe dat richting heeft gegeven. Ik werkte bij een automatiseringsbedrijf voor 3 directeuren waarvan er 2 joods waren en een mijn ex-vriend was. Ik vertel daarin dat ik inmiddels op liefdesgebied niet meer voor mannen kies. Wel heb ik relaties gehad met mannen met wie ik heel gelukkig was. Maar op een gegeven moment werd ik verliefd op een vrouw. Die tussen haakjes ook nog katholiek was en een Duitse achtergrond had. Als goed Joods meisje werd er van me verwacht dat ik een leuke jongen uit een soortgelijk nest zou vinden om een gezin mee te stichten. Als altijd, stelde  ik altijd vragen bij zaken die vanzelfsprekend lijken, maar die ik anders zie of anders begrijp. Ook op liefdesgebied zet ik die vraagtekens in plaats van de standaardkeuzes te maken.

Trainingen

Naast psychologische heb ik ook heel aantal persoonlijke ontwikkelings- en spirituele trainingen gevolgd, zoals Essence, een intensieve training die mij sterkte in mijn zelfvertrouwen. Als tweede generatiekind, r schortte het daar bij mij nogal aan. Van jongs af aan paste ik me aan en probeerde ik weinig ruimte in te nemen. Geloof in mezelf en vertrouwen in bredere zin, is gegroeid door de weg die ik heb afgelegd. Ik heb een scala aan trainingen gedaan, zoals de eerste officiële coachingsopleiding in Nederland, gerund door Cherrie Carter-Scott, die het door Oprah gelauwerde boek “Als het leven een spel is, dan zijn dit de regels”, schreef. Enige tijd heb ik ook deze trainingen mogen begeleiden, zelfs was er enige tijd het idee deze training in Nederland te gaan geven. Uiteindelijk zijn de paden anders gelopen.

Dit liep ook door andere redenen zo; ik had een relatiecrisis met mijn toenmalige vrouw, met wie ik inmiddels een gezin was gestart. Met behulp van een donor, een aardige, intelligente Joodse vriend die nog steeds deelt in hun leven, heb ik twee kinderen ter wereld gebracht; Yonah en Boaz. Vroeger was ik nooit zo met kinderen bezig, maar onze eigen jongens zijn voor mij misschien wel het mooiste wat mij ooit is toegevallen, en ik leer heel veel van ze.

Pelgimstocht

Om rust te vinden na alle onrust in mijn liefdesleven, heb ik een intensieve spirituele reis ondernomen: de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Als Joods meisje een christelijke pelgrimstocht lopen is een van de bijzonderste dingen die ik ooit heb gedaan. De route is doordrongen van een mystiek die individuele godsdiensten overstijgt. Iedereen krijgt onderweg vanzelf zijn eigen, op maat gesneden lessen in de schoot geworpen. Zo slikte ergens onderweg de pinautomaat mijn pasje in, ongeveer het ergste wat me met mijn toenmalige angsten rondom geld kon gebeuren. Ik ben doorgelopen en het is allemaal goed gekomen. ‘Heb ik nou een probleem?’ vroeg ik mezelf al lopend steeds. Ja, je pasje is weg. Maar toch is er NU geen probleem. Het komt allemaal goed. Ook heb ik aan de onderneming een wens overgehouden: ooit een pelgrimstocht naar Jeruzalem lopen.


 

Healing

Healing is ook een belangrijk onderdeel geworden van wie ik ben en wat ik doe. Bij ‘toeval’ stuitte ik al googelend op informatie over Kabbalistic Healing. Tegenwoordig heet die School for Nondual Healing and Awakening. Het raakte me sterk en ik belde direct om aan de opleiding te kunnen deelnemen, maar de lopende training bleek al gestart. Ik voelde me zo geroepen deel te nemen dat ik aanhield, een gesprek kreeg met stichter Jason Shulman en toch kon instromen. Ik was er helemaal op mijn plek. Mijn behoefte om te helpen wordt gecombineerd met spiritualiteit én met mijn Joodse roots. Ook al zijn de deelnemers van heel verschillende achtergrond; ik was zelfs de enige Joodse deelnemer in Nederland.

Binnen de opleiding wordt geleerd en ervaren. Het leren is gebaseerd op zowel westerse psychologie, kabbalah (joodse mystiek), boeddisme en andere non-duale denkers. Daarnaast zijn meditaties en healing- oefeningen, bedoeld om balans te brengen in lichaam, hart en ziel. Het belangrijkste is misschien wel het bewust worden van je eigen manier van kijken en in het leven staan. Maar wat ik vooral leer is het waarderen van dat wat in eerste instantie niet goed lijkt: lijden bijvoorbeeld. Alles is onderdeel van het grotere geheel, ook dat wat niet mooi lijkt te zijn. Ik kan in een modus terechtkomen waarin ik gedachten krijg als ‘wat heeft dit voor zin, wat betekent het, wat is de bedoeling?’, maar steeds vaker lukt het me dat los te laten. In veel spirituele kringen wordt het ego, dat we allemaal hebben als slecht gezien. Maar hier leer ik dat het ego niet slecht is en niet weg hoeft. Het is zelfs belangrijk het steeds beter te leren kennen en te zien waar de pijn vandaan komt die uit het ego voortkomt.

Ik noem mezelf niet direct een healer in die zin, dat ik het niet op mijn visitekaartje heb staan. Wat ik wel steeds meer ben geworden is een healing presence. Dat houdt in dat ik me met liefdevolle vriendelijkheid naar andere mensen en mezelf gedraag, dat ik anderen een veilige plek bied voor hun lijden en pijn, en dat ik respectvol en me (steeds) bewust(er) van mijn oordelen kijk naar anderen en mezelf.

Hier en nu

Inmiddels zijn we al weer heel veel jaar verder sinds het interview. In mijn praktijk zijn pscyhologie, coaching en healing volledig geïntegreerd en lopen vloeiend in elkaar over. Er zijn weer nieuwe opleidingen gevolgd, samenwerkingen geweest en nog gaande. De relatiecrisis heeft zich vertaald in, ook als ervaringsdeskundige, relatietherapie kunnen aanbieden en de Houd Me Vast training kunnen geven. De jongens blijven voor heel veel vreugde en lessen zorgen, daar ben ik hen en het leven heel dankbaar voor. Ik blijf leren van het leven en van ieder waar ik mee samenwerk. Wat een heerlijk vak is dit toch!